Followers

Thursday, 27 October 2011

kawan yang bergelar sahabat : the 7 assabiah

awcakkk !

haaa . dah malam sampai dah jumpa siang baru ada idea nak tulis pasal apa . cik Qaseh nak cerita pasal sahabat la . tengok status FB cik Qaseh tu kat bawah ni .


cik Qaseh gaduh dengan kawankawan ke ?

jawapannya samasekali tak . just cik Qaseh nak menguji ramai ke tak kawan yang sanggup tolong kita masa kita susah , masa kita perlukan sokongan daripada seorang kawan .

kenapa cik Qaseh cakap perlukan sokongan daripada kawan ?

sebab , selalunya pengaruh ni adalah totally daripada rakan sebaya . kalau kita pilih kawan yang betul , betul la kita nanti . masa tu nasihat mak ayah dah tak pakai dah . semua ikut telunjuk kawan . so , sokongan daripada kawan tu penting .

okeyh . berdasarkan status diatas , cewaaahh . dah macam ayat rumusan SPM lak .

nak tawu tak kawan susah senang cik Qaseh ?

ni lah kami : the 7 assabiah *what the . . siap ada nama bagai

the 7 assabiah
okeyh . korang nak tawu apa je pasal diorang ni ?

nama diorang .

what ? nama diorang ? tu dah terang lagi bersuluh tu cik Qaseh bubuh nama siapsiap . berkenan yang mana ? pilih je .

mana lagi sorang cik Qaseh ? kata 7 orang.

owh . sorang lagi nama dia Aeida . dia ni pemalu . tu yang dia jarang masuk gambar dengan kitorang .

dahdah . cik Qaseh nak cerita ni .

kenapa cik Qaseh cakap diorang ni kawan susah senang cik Qaseh ?

sebab , diorang ni memang selayaknya digelar sebagai seorang sahabat . kawan dan sahabat tu berbeza maknanya okeyh .

apa yang best pasal diorang yang cik Qaseh suka , cik Qaseh boleyh ikot flow diorang , kira sekepala la semua . perangai masingmasing sama je .

actually , bila cik Qaseh kenal diorang ni , automatik cik Qaseh boleyh berdikari dan menjadi seorang yang lebih matang .

diorang ni banyak ajar cik Qaseh la . fyi , diorang ajar cik Qaseh apa tu erti sahabat .

yang paling penting kan , diorang ni tak pernah membezabezakan antara satu sama lain . sebab diorang percaya setiap kelemahan sorang tu mesti ada satu kelebihan dia kan . contoh kat sini , si A budaknya takda la sampai cemerlang bagai tapi si B budak yang memang 4++ la kan , tak pernah buang si A atau pulaukan si A . tu la diorang .

lepas tu , diorang ni selalu bercerita masalah masingmasing . diorang ni pendengar yang setia . bukan setakat dengar je , tapi diorang pun kaunselor terhebat . contoh si C tengah ada problem besar ni , masalah rumahtangga ke apa ke , yang si D dengan yang lain dengar jugak samasama . then bagi buah fikiran yang bernas la untuk si C .

yang paling best ni , semangat . diorang selalu bagi semangat untuk yang lain . once sorang tu down , yang lain pun bagi semangat jugak . and diorang sentiasa sokong belakang kita setiap apa keputusan yang kita buat . nak contoh ke ? tak payah la . okeyhokeyh . contoh : si E tak boleyh nak survive dia punya life , study or whatever . tapi si F sentiasa bagi semangat untuk si E . supaya si E tak terus mengalah . best woaw .

diorang ni kawan cik Qaseh masa susah je ke ?

hellohellohello . the answer is nope . diorang ni bukan kawan masa susah je . mean bila susah je baru cari diorang . bukanbukan .

kitorang have fun dengan cara kitorang sendiri . memang berbeza dengan kawan . kitorang pun outing jugak , hangaout jugak macam orang lain . but yeay . we having fun with our own flow .

lagi satu yang best pasal diorang ni . diorang ni semua jadi diri sendiri . no copycats . no hipokritos . tak ada nak covercover ke apa . kami jadi diri sendiri .

tapi kalau kawan ?

mesti nak jadi orang lain sebab nak berkawan dengan orang tu . kenapa ? takut orang tu tak boleyh terima kau sebagai kawan dia ? hello people . be your ownself please .

K.A.M.I

untuk korang guys : cik Qaseh sayang korang . thanks so much for being my sahabat . and thanks sebab sudi terima cik Qaseh dalam life korang and selalu nasihat bagi semangat kat cik Qaseh .

p/s : guys . you must searching the trully friends .
p/s : next entry cik Qaseh nak cerita pasal setiap sorang ni .
p/s : the 7 assabiah tu group dalam FB . hehehee

2 comments:

wan nurzalikha said...

I love your friendship.Semoga kekal hingga akhir hayat :)

Qaseh Qhaleef said...

cik Wannurzalikha : aminn . insyaallah jika diberi keizinan Tuhan . =)