Followers

Saturday, 31 December 2011

hello 2012 and goodbye nightmare before 2012 !

awcakkk !

yeahh ! kini blog cik Qaseh dah bertukar wajah sempena nak menyambut tahun baru yang tak lama je lagi .

so how ? okeyh tak agak nya ? cik Qaseh buat simplesimple je . cik Qaseh mintak korang komen sikit pasal blog cik Qaseh ni . komen yang jujur dan ikhlas dari hati taw . cik Qaseh tak amek hati punye .

okeyhokeyhokeyh . enough la intro tu .

semangat tak korang nak sambut tahun baru ? cik Qaseh semangat gila nak masuk tahun baru ni . azam membuakbuak didada ni .

apa azam tahun baru korang ? jum share jum dengan cik Qaseh .

before that , let say : hello 2012 with a sweet smile :) hope this year is more better than past .

nah mr.Danbo untuk korang :

 bunga api untuk tahun baru buat korang =)
hello 2012 . assalamualaikum . goodmorning . and so on . teehee =D

korang guess what . cik Qaseh serius tak sabar nak tunggu tahun baru . mesti ada yang tanya kenapa kan ? 

ada banyak sebabnya dan ada banyak azam cik Qaseh . azam awal muharam laen taw . azam tahun baru pulak laen . apa bezanya ?

azam awal muharam cik Qaseh lebih kepada nawaitu untuk Allah S.W.T. dan azam tahun baru pulak lebih kepada macam nak perbaiki diri la .

cik Qaseh tak sabar nak tunggu tahun baru sebab , cik Qaseh nak say "goodbye nightmare before 2012!" . mean nightmare 2011 la . bukan nightmare before christmas yang ada Jack tu . bukanbukan .

siapa yang selalu dengar cik Qaseh bercerita kat sini , luahkan apa yang terbuku kat sini , dia tawu lah apa nightmare cik Qaseh tu .

cik Qaseh dah taknak ingat dah igauan yang mengerikan yang menghantui hidup cik Qaseh sepanjang tahun 2011 ni . 

macammacam dah cik Qaseh lalui , hadirnya the third character dalam relationship cik Qaseh . lepas tu , kecewa dengan orang yang cik Qaseh sayang gilerk sebab dia curang serta tipu cik Qaseh , then kena tuduh yang cik Qaseh ni orang ketiga dalam hubungan diorang and pemusnah sesuatu hubungan . 

what the meowmeow ! 

sangap agaknya diorang ni . yang jadi third character tu , orang yang cik Qaseh sayang gilerk babun tu , pastu yang tuduh cik Qaseh tu . haha . kurang ajar tak ayat cik Qaseh ? sorry to say la . hihihii .

ujian paling hebat la cik Qaseh dapat sepanjang tahun 2011 tu . esoknya nak exam , malam tu cik Qaseh fight for my right ! then , terserlah segala jawapan dan terungkai lah segala persoalan time cik Qaseh nak final exam jugak . lepastu , datang pulak makhluk meroyan , gila talak
sepanjang tahun tu jugak , cik Qaseh down gilerk babun sebenarnya . tapi tak ada siapa yang tawu pun . last year cik Qaseh banyak kehilangan . kehilangan yang besar sangatsangat . 

by the way , cik Qaseh tak pernah menyesal pun dengan apa yang dah jadi semua ni . cuma cik Qaseh kecewa sangatsangat je , belum sampai tahap menyesal .

kalau korang perasan , ada quote kat header cik Qaseh tu :

" never regret that anything has happened in your life , it cannot be change , undone or forgotten . so take it as a lesson learned and move on . "

ni lah manusia yang tabah sebenarnya .
but deep inside , no one knows .
no one !

okeyh . abaikan cerita yang dah lama berkubur tu tapi tanahnya masih merah lagi . faham tak ? 

actually , cik Qaseh bersyukur sangatsangat bila dieri ujian yang berat ni . sebab tak semua manusia terpilih untuk diduga ujian macam ni . dengan ujian macam ni , kita sedar akan dunia sebenarnya . kita lebih matang dalam memilih dan membuat sesuatu keputusan . betul tak ?

sempena tahun baru ni , cik Qaseh dah berazam .

mesti ada yang sibuk nak tawu kan apa azam cik Qaseh . 

okeyh .

firstly , cik Qaseh nak lupakan semua kenangan yang terpatri dalam hati , dalam hidup cik Qaseh ni . nak lupakan semua mimpi ngeri tu . cuma nama diorang je yang akan sentiasa terpahat kat dalam kepala otak cik Qaseh ni kalau cik Qaseh tak ada sakit hilang ingatan la .

second , cik Qaseh nak jadi manusia yang lebih tinggi kesabarannya dan lebih tabah .

third , taknak menangis lagi dah . penat !

forth , nak jadi seorang kakakkakak yang matang . pemikiran yang matang , life yang matang . matang dalam setiap perkara include dicide any decision or in chosing something .

fifth , nak study sungguhsungguh betulbetul kuatkuat untuk dapat kan result 4.++ dalam tahun ni . taknak try but it must !

sixth , tak tawu lagi , so far tu je la . mana tawu esokesok baru terfikir nak berazam lagi ke kan . huhu .
cik Qaseh akan laksanakan azam ni . goodluck cik Qaseh ! all the best ! you can do it ! haha . bagi semangat sendiri .

hihhii . okeyh . my turn is done to telling you bout my azam . so how bout your's ? lets share with us . 
jangan segan silu . dengan share apa azam kita ni kat orang , kita akan jadi lebih semangat dan kita akan buat . sebab orang tawu azam kita . kalau orang tak tawu apa azam kita tapi kita je tawu , memang tak bergerak la azam tu . percaya lah .

okeyh la . cukup lah cik Qaseh mengarut sorangsorang  ni . mengantuk . haha . semoga tahun akan datang ni lebih baik daripada tahun semalam . jadikan tahun semalam sebagai pengajaran dalam meneruskan hari setrusnya .

ecewah . nasihat tu lebih kepada untuk diri sendiri sebenarnya . hehe . semoga korang lebih bersemangat dalam melaksanakan azam tahun baru ni . okeyh . i wish you all the best . you can do it !

p/s : sorry penulisan macam terabur sikit . teehee =D


Friday, 30 December 2011

bak kata Yuna "dalam setiap gambar ada cerita" , bak kata cik Qaseh "dalam setiap lagu ada cerita" .

awcakkk !

kenapa masyam je sayangsayang cik Qaseh ni ?

kena marah dengan boyfiee/gurlfiee ekh ? gaduh ekh ? ke mama sayang marah ? sebab mama suruh sayang beli cili padi kat kedai zulkifli tu tapi sayang taknak sebab sayang nak dengar cik Qaseh bercerita ? macam tu ?

atotototoo . *mana entah cik Qaseh dapat ayat atototo ni 

nah ! chokichoki untuk sayang :



senyum sikit sayang =) atotototo . tomeyh dia shenyummm .

okeyh . cik Qaseh nak bercerita ni . korang mesti pernah dengar iklan Yuna yang dia cakap "dalam setiap gambar ada cerita" .

ada kan ?

tapi tu yuna cakap . ni cik Qaseh yang cakap . dalam setiap lagu ada cerita .

commonly this story is about a teenagers , couples , broken and so on . alamak  terspeaking pulak .

cik Qaseh yakin , ada girls yang pernah dalam situasi ni . mostly yang tengah syok bersemai kasih . guest what ?

klikklikklik!

yes is it ! kimia <3

aku mula jatuh hati kepadamu
setelah kau kata cinta padaku
masingmasing dulu punya pasangan
akhirnya kita bersama

pertama kali kita bersua bertentang mata
terasa ada KIMIA diantara kita

kau kucup pipiku , kau bisikkan cintamu .
kau kata "baby , i love you" , kau cairkan hatiku

bahagia
kurasa disaat kita berdua bersama
memandang bulan terang
menyaksi bintangbintang
kau seru akulah pelangi cintamu

cik Qaseh pernah jatuh cinta dengan someone tu . masa tu kitorang berkawan je sebab masingmasing ada partner . then after gone by gone . dia declare . woaw ! gila bitterSWEET .

first time cik Qaseh jumpa dia , face to face and eye to eye . woaw ! rasa macam ada electric flow masuk dalam hati and satu badan lah . cik Qaseh rasa tu maybe instinct untuk kitorang . tu lah kimia kitorang .


till one day tu , dia admit dia sayang gila dengan cik Qaseh . dia cakap "i love you dear" . woaw ! sumpah cik Qaseh terharu gila .

bila kitorang duduk berbual samasama , cik Qaseh rasa bahagia sangatsangat yang tak terkira .sebab cik Qaseh rasa macam wahhh ! aku nak dengar suara dia je . taknak masa tu berlalu .



and one day tu , dia tengah exam . sempat dia tulis something like a poem untuk cik Qaseh . pelangi !

tipu lah korang tak pernah rasa macam ni kan . rasa macam ada electric flow dalam badan . kalau boleyh nak masa berhenti selamanya . korang cair dengan katakata manis dia , janjijanji manis dia .

mesti ada punya la , tak payah bedek tipu cik Qaseh okeyh . cik Qaseh dah rasa dah .

tapi tu la , manusia selalu sangkakan panas hingga ke petang . macammacam dah kitorang lalui , guruh ribut petir kilat taufan tsunami tornado banyak la . banyak sangat kitorang hadapi . tabah . rupanya tabah tu pretend je .

lastly , klik sini .



yurp , kami teettttttt . . . .

aku duduk sendirian dikamarku
menangis kesepian kernamu
kau tinggalkan aku , kau cari yang lain
tergamakmu  , merobek hatiku

tapi setelah kau pergi
aku . .
mendapat lebih baek darimu
dia hargai aku
dia sayangi aku
lebih daripadamu

aku ingin kau tahu
betapa kugembira
tidak lagi bersamamu
namun pastinya
nanti kau akan sedari . .

kau perlukan cintaku . . .

panas tak sampai petang pun . kitorang tak boleyh move on dah . janji tinggal janji . janji tu just mainan katakata di bibir buat pemanis bicara je . masa tu cik Qaseh duduk je dalam bilik sorangsorang . makan pun macam orang dah kenyang .



cik Qaseh menangis je and terusterusterus nangis . sampai bengkak bijik mata .sebab nangis untuk dia . kitorang break sebab perempuan tu . dia pilih perempuan tu daripada cik Qaseh . serius cik Qaseh down gila masa tu . kecewa gile babun tahap cipan .

tapi , ada hikmah nya jugak kenapa semua tu terjadi . lepas cik Qaseh kehilangan dia , cik Qaseh punya someone yang lebih baek daripada dia . dia sayang cik Qaseh and sanggup berkorban apa je untuk cik Qaseh .

gembira ? yurp . gembira jugak la sebab akhirnya dia admit dia perlukan cik Qaseh lagi . kira macam satu kemenangan dan satu jawapan yang membahagiakan untuk cik Qaseh la kan .

haha . biasanya orangorang yang cinta mati je rasakan sepertimana lagu ni bercerita . seriusly . cik Qaseh tak tipu . cik Qaseh dah buat observation dah .

tapi , tekan INI .



cik Qaseh tak terus down dan terus down . aku adalah aku !

lafazkanlah , kata dari hatiku
terangilah , gelap gulita hati
fahamilah , maksud kata lagu ini
tenangkanlah , jiwa yang bergelora
hentikanlah , kerunsinganku ini
tutupilah , jendela onak duri .

hidup bagiku sesuatu yang indah
yang tak ternilai kenikmatan dunia padaku

jika bisa kukecapi kehidupan ini
akan ku pasti yang terbaek untuk diriku
kemana saja ku bawa jua ke dalamnya
pasti ku pasti yakin pada semua
jika bisa kukecapi kehidupan ini
akankupastikan yang terbaek untuk diriku
tiba masa untuk aku berdiri sendiri
aku adalah aku sebenarnya !

lepaskanlah sayap impian
bawalah ku terbang tinggi

sebenarnya !
tiba masa untuk aku berdiri sendiri
aku adalah aku sebenarnya !


cik Qaseh akan terus bangkit dan bangkit .

cik Qaseh lepaskan semua perkara yang dah lepas . perkara yang menjadi kenangan .

cik Qaseh nak mulakan kehidupan yang baru . cik Qaseh nak mulakan kehidupan sebagai Qaseh Qhaleesh !

cik Qaseh kena belajar berdiri atas kaki sendiri untuk teruskan perjalanan kehidupan yang seterusnya .

cik Qaseh akan berusaha untuk terbang setinggitinggi yang boleh .

cik Qaseh akan usaha sendiri .

aku adalah aku ! dan aku tetap aku !

p/s : lepaskanlah segala halangan , genggamilah usaha kemenangan !

Wednesday, 28 December 2011

jom join : Giveaway from SUEMUNCET blog . . .

awcakkk !

petang ni cik Qaseh nak join segment la . terasa dah lama tak menjoinkan diri dalam menyemakkan ruang comment orang dengan link cik Qaseh .

hehehe . hari ni cik Qaseh nak join segment daripada cik sueMUNCET . nama dia comel kan . mesti nama dia Sue lepastu pipi dia muncitmuncit . tibatiba timbul rasa geram nak cubitcubit pipi budakbudak .

okeyh . tajuk dia Giveaway from cik sueMUNCET .

ni header dia :


lepas tu , dia suruh comment pasal blog dia . apa yang kita suka dengan blog dia and apa yang kita tak suka pasal blog dia . komentar nya harus jujur dari hati yang ikhlas sih .

okeyh . comment cik Qaseh pasal blog cik sue ni , tak jumpa lagi apa yang cik Qaseh tak suka pasal blog dia . so far , everything is okeyh . yang cik Qaseh suka blog cik sue ni , blog dia simple je . lepas tu , blog cik sue ni ringan je . sebab tu loading dia macam tak loading . tak alihalih je dah terpampang dah dekat tab sebelah . waaa ~

harap masih lagi berkesempatan lah nak join segment cik sue ni . sebab cik sue cakap tarikh tutup ikut suka hati dia . mana la tawu cik Qaseh tengah menaip ni tibatiba dia dah tutup segment ni . malu woe ~

tutup laptop sambil pakai spek ler jawabnye nanti . haha .

tu je la . korang boleyh klik SINI .  tu la blog cik sue . okeyhokeyh . nak submit ni . bubye =)



Tuesday, 27 December 2011

wordless wednesday : 7

awcakkk !

dah lama cik Qaseh tak buat wordless wednesday . kali ni biar mr.Danbo bercerita :


p/s : happy wednesday bloggie =)

Tuesday, 13 December 2011

perubahan dia hanya sementara je ke ?

awcakkk !

jum kita raikan hari ulang tahun Aryana yang pertama . Aryana dah besar dah . semalam birthday dia .

jum nyanyi lagu birthday untuk dia .

happy birthday to you
happy birthday to you 
happy birthday to Aryana Lee
happy birthday to you 


jap . Aryana pakai baju sailor masa harijadi dia . jap ekh .

semoga anak umie jadi anak yang pintar dan bija k . tak lupa jugak jadilah seorang anak yang turut perintah agama dan umie . sayang anak umie <3 mwahmwahmwah <3

so far , Aryana tak meragam . dia friendly like her umie . hihihii . berangan menguasai diri dah ni .

okeyhokeyh . back to my topic .

perubahan dia hanya untuk sementara je ke ?

mesti ada yang tertanyatanya siapa DIA yang cik Qaseh maksud kan tu kan ? sebelum ni cik Qaseh ada update pasal INI .

yes he is . bubu .

cik Qaseh dah tawu dah kenapa bubu berubah . bubu berubah sebab bubu terasa hati dengan cik Qaseh . bubu terasa sebab cik Qaseh masih lagi bercerita tentang puppy .

tapi sekarang ni , bubu dah okeyh . bubu dah baek semula dah boleyh texting cik Qaseh , dah boleyh bercerita dengan cik Qaseh . berguraw dengan cik Qaseh .

tapi , cik Qaseh takut tu cuma untuk sementara je . bubu cakap kalau cik Qaseh buat hal , bubu buat semula perangai macam hari tu .

cik Qaseh nak bubu tawu , cik Qaseh tak nak bubu macam tu ! cik Qaseh nak bubu yang masa mulamula cik Qaseh kenal tu . if kita tak ada jodoh , bubu jangan lah terus benci cik Qaseh . cik Qaseh nak kawan dengan bubu .

bubu adalah bintang cik Qaseh !

hah . enough la . cik Qaseh dah buntu idea nak tulis ni . mungkin minggu ni cik Qaseh tak update blog kot . sebab cik Qaseh tengah midterm minggu ni .

so , wish me all the best guys .

p/s : sorry lah ayat tak seberapa .



Thursday, 8 December 2011

i misz my mr.Apash so much . are you in heaven right now ?

awcakkk !

tasha tasha ! jum maen pak mat yang sepi tu .

okeyh . 1 2 3 .

malam yang sepi pi pi ,
pakmat jual topi pi pi .
topi yang koyak yak yak ,
pakmat jual tempoyak yak yak . . .

stoppppppppppppppppppppp !

enough . jangan nak mengarut lagi cik Qaseh . ee . macam budakbudak !

sorrryyyyy . saje nak bagi mukadimah sebelum bercerita . jangan la marah sayang . nanti cik Qaseh nanges siapa nak pujuk ?

korang .

cik Qaseh kan , rindu la .

rindu kat mr.Apash . 

mr.Apash tu boyfie cik Qaseh . almost two years and half cik Qaseh dengan dia .

mesti korang tertanyatanya kan siapa mr.Apash . mr.Apash tu kucing la . kucing kesayangan cik Qaseh . kira boyfie kedua cik Qaseh. kira time tu menduakan si puppy la .

cik Qaseh sayang dia sangatsangat .

jap .

hasil dari google : tapi sebijik macam Apash masa lahir dulu . sama macam ni warna dia .

okeyh . cik Qaseh cerita pasal Apash ekh . Apash ni anak kepada Jijah . nama mak dia sebenarnya Azizah . tapi mummy heboh dok panggil dia Jijah Jijah . yang si Jijah tu pulak pandai , tawu nama dia Jijah . mummy panggil je dia terus toleh . 

next , hihihii . melalut dah . okeyh . Apash ni , cik Qaseh yang sambut dia lahir dulu . Jijah la , dia menanges taw nak beranak . ikot je mana cik Qaseh pergi . masa tu air ketuban dia dah pecah . cik Qaseh bubuh la dia dalam bakul letak kat bilik cik Qaseh kan .

Jijah jalan lagi . cari cik Qaseh . cik Qaseh masuk toilet pun dia ikot masuk taw . nafas dia turun naek turun naek . macam orang nak push . pastu meleset kat cik Qaseh .

mummy suruh cik Qaseh bawak Jijah masuk bakul . tak silap cik Qaseh masa tu cik Qaseh form 4 . huhu . tak de kene mengena kan ? huhu . okeyh . lepas tu cik Qaseh bawak la Jijah masuk bakul kan . bila cik Qaseh bangun dia pun bangun .

hasil pakcik google gak : sebijik macam muka Jijah !

rupanya , Jijah takut . jijah nak ada teman . tu lah Jantan ! dah pandai bunting kan betina , pergi lepas kan tanggungjawab . bila betina susah melahirkan , si jantan cari betina lain ! tu lah binatang ! sebab tu orang bahasa kan 'perangai rupa binatang' .

sorry , ayat cik Qaseh terkasar .

sambung . lepas tu cik Qaseh teman la Jijah . cik Qaseh siap baca kan surahsurah 4 Qul kat Jijah . nafas Jijah turun naek turun naek . darah dah keluar dah banyak . Jijah tengah meneran . bunyibunyi taw Jijah . tak dapat nak jelaskan kat sini . 

ni kira first time cik Qaseh tengok dan teman kucing beranak taw . cik Qaseh takut sebenarnya . tapi , mungkin Tuhan nak tunjukkan . macam mana seorang ibu bertarung nyawa saat melahirkan anak . dan Allah bagi hadiah tu kat cik Qaseh untuk hargai pengorbanan seorang ibu . bukan sahaja ibu manusia tapi jugak ibu kucing . and mungkin jugak , orang terpilih je dapat tengok saat tu . kan ?

melalut lagi . adeyh . okeyh . lepas tu , Jijah tengah meneran kuat taw . cik Qaseh usapusap kepala Jijah . cik Qaseh pegang tangan Jijah . sejuk . cik Qaseh baca kan ayatul-Kursi kat dia . cik Qaseh uruturut perut dia . Jijah nanges taw . seriously , Jijah nanges . mungkin dia tahan sakit kot . sebab Jijah first time beranak .

then , keluar lah Apash ! Apash anak yang first . keluar je Apash , Jijah jilatjilat bersihkan darah kat badan Apash . masa tu Apash ada tanda tompok itam sikit kat kepala dia . tapi bila dah besar , tompok tu tak ada . lepas tu , cik Qaseh ingat Apash cacat . sebab tak ada ekor . tapi bulu Apash lebat . macam kucing Parsi . sebab Jijah pun sebenarnya Parsi . kitorang adopted dia dari rumah MakLah .

lepas tu , Jijah push lagi . tapi keluar macam ketul daging . rasanya , anak dia tak jadi kot . lepastu , dia makan la . dia marah cik Qaseh tengok die makan . lama sikit . dia push lagi . keluar lah Putih . bulu dia macam kucing biasa . putih bersih warna dia . lepas tu yang last , sebijik macam Jijah . betina . bulu pun sama warna macam Jijah . 

tapi sekarang , jijah dah tak ada dah . lepas dia beranak kali kedua , hasil daripada benih jantan tak guna mana tah . dia mati . sebab dia rindukan anak dia . anak dia mati lepas seminggu lahir . mungkin Jijah rindukan anak dia kot .

okeyh . nak cerita pasal Apash .

 macam Apash <3

Apash ni sweet taw . sebab bulu dia macam kapas lah cik Qaseh panggil dia Apash . mummy panggil dia kapash . huhu . Apash ni manja taw . kadangkadang dia baek kadangkadang menyakitkan hati .

sebab tu cik Qaseh sayang sangat kat Apash . daripada Putih . Putih kucing mummy . cik Qaseh tak sayang putih sebab dia mengadangada and jahat gila . cik Qaseh tak suka .

cik Qaseh suka peluk Apash . dukung Apash macam dukung baby . bila orang laen dukung dia tak suka . mummy dukung pun dia tak duduk diam . cik Qaseh belai dia macam cik Qaseh belai boyfiee . cik Qaseh lambunglambung dia . cik Qaseh pimpin dia . cik Qaseh tepuktepuk badan dia yang debab tu . sebab geram sangatsangat . rasa nak gigitgigit je .

lebih kurang macam ni lah Apash masa kecik . tapi ekor dia tak ada .

lepas tu , Apash ni lah tempat cik Qaseh luahkan perasaan . tempat cik Qaseh berangan kadangkadang . Apash dengar je . mungkin dia faham . 

kadangkadang kalau pergi sekolah , cik Qaseh salam dengan Apash . hehe . sweet tak kitorang ?

ingat lagi . masa cik Qaseh nak exam SPM , dia teman cik Qaseh study . cik Qaseh suruh dia doakan cik Qaseh . doakan cik Qaseh lulus . kalau cik Qaseh lulus , cik Qaseh belanja dia makan Frieskies guna duit cik Qaseh sendiri . 

Alhamdulillah , bila cik Qaseh dapat result . cik Qaseh belanja dia makan Frieskies . eventho result biasabiasa tapi memuaskan . mungkin Apash pun doakan cik Qaseh kan . 
dulu , cik Qaseh selalu bagi Apash cium bantal wangi cik Qaseh taw . baringkan dia kat bantal cik Qaseh . pelukkan dia bantal . semuanya bau cik Qaseh la .

bila cik Qaseh sambung belajar , cik Qaseh dah jarang balek dah . dah jarang la Apash landing kat bilik cik Qaseh . cium bantal cik Qaseh . Apash jadi rindu .

mummy cakap , " Apash asyik naek atas je , tengok pintu bilik kakak . dia mengiawngiaw cari kakak . "

one day tu , cik Qaseh dapat text dari mummy . mummy cakap ' ada bad news untuk kakak ' . mummy cakap . sorry dear , Apash dah mati . dia mati bawah kereta . mummy panggil die , dia tak bergerak . mummy kedepankan kereta . tengok dia tak gerak gak . mummy dekatdekat tengok dia dah keras . dia tak sakit tak keluar buih kat mulut tak apa . sihat je . dia mati beragan . beragan dengan kakak . dia rindu kakak .

sumpah cik Qaseh nak nanges sangatsangat masa tu . tapi cik Qaseh cuba tak nanges . cik Qaseh tawu . Apash mesti happy kat atas sana . 

tapi , malam ni . cik Qaseh rindu sangatsangat kat Apash . sayang sangatsangat kat Apash . cik Qaseh ingat nak cari pengganti Apash . tapi tak ada pun yang boleyh replace tempat Apash .

 Apash gebu macam ni lah <3

warkah buat Apash : Apash mesti happy kat sane kan ? Apash tunggu kakak kat sana okeyh . Apash doakan kakak berjaya taw . doakan kakak dengan mummy dapat jumpa Apash kat atas sana taw . Apash tunggu kakak taw . kakak rindu Apash sangatsangat . i love you my sweety pie .

tamat dah cerita Apash .

korang ada like page cik Qaseh tak ? yang ini . korang yang belum like tu , like la . memeriahkan majlis kat situ . huhu . 

kat page ni , mummy ada like taw . dia asyik komenkomen kat page tu . lepas tu boleyh dia tanya . " kak , kau tak penat ke asyik bercerita je ? "

 klik gambar tu nak tengok lagi jelas .

what the meowmeow la . haha . tu hobby kakak la mak . nak buat macam mana . huhu .

p/s : entry panjang berjela .
p/s : tak sudi ke jadi orang istimewa ucuk ?
p/s : jangan snap gambar kucing . takut kucing terkejut then jantung dia boleyh jadi lemah . nanti dia mati pulak .


Wednesday, 7 December 2011

wish you were here :)

awcakk !

mari berdendang dengan Qaseh Lavigne 
. . . . . 

<3 Qaseh Lavigne <3

i can be tough
i can be strong
but with you
its not like that at all
. . . 

there's a girl
who gives a shit
behind this wall
you've just walked through it

and i remember
all those crazy things you said
you left them riding through my head

you're always there
you're everywhere
but right now i wish you were here

all those razy things we did
didn't think about it
just went with it

you're always there
you're everywhere
but right now i wish you were here


damnnn !
what i'd do to have you
here !
i wish you were here 
damnnn !
what i'd do to have u
near !
i wish you were here 


i love the way you are
it's who i am
don't have to try hard
we always say
say like it is
and the truth is that i really miss

no !
idon't wanna let go
i just wanna let you to know
that i never wanna let go
. . . . . 

i wish you were here 
!

 
korang bayangkan yang Avril tu cik Qaseh .
what the meowmeow la .
memang emo habis cik Qaseh buat .

p/s : jangan mencari kesalahan orang laen .

Tuesday, 29 November 2011

teruja dapat result :)

awcakkk !

huhu . cik Qaseh datang hupdate lagi . hihihii . cik Qaseh nak tanya soalan bangang yang memang bangang ni . dan mampu di cepukcepuk dengan korang yang tengah kuiskuis blog ni .

soalan cik Qaseh , korang tengah buat ape tu ? hihihihiii .

nah , korang cepuk cik Qaseh cepat !



tolong jangan marah cik Qaseh okeyh . cik Qaseh tanya macam tu sebab cik Qaseh tawu tu soalan memang bangang gilerk . korang mesti pernah kena punya .

korang tengah syoksyok layan FB , tibatiba ada hamba Allah hantar chat kat korang , mulamula Hyep , lepas tu boleyh kenal ? , then tengah buat apa tu ?

suresure la budak tu tengah online kan ? apa ke bangang la tanya macam tu . kalau cik Qaseh , cik Qaseh suka jawab tengah menyelam , tengah panjat gunung , tengah tengah tengah tengah tengah melaburkan saham kat bank belakang (jamban) .

biar bengang dia . tapi ada jugak yang tak paham tu . boleyh pulak die tanya , panjat gunung ape ?

atoiiiiii . what the meowmeow la . please la people in the FB world . REALIZE ! cuba fikir dulu sebelum nak bermadah helah .

atoiiiii . stress cik Qaseh .

dahdahdah . lari topik dah .

korang korang korang .

cik Qaseh dah dapat result untuk semester 3 yang lepas tu . cik Qaseh tawu , mesti ada yang annoyingg gilerk kan . yela , dapat result pun nak kecoh heboh .

whateverrrrr !

okeyh . result cik Qaseh tak de lah hebat mana pun . tak 4.++ pun . tak dean list pun . heboh macam dapat dean list je kan ? annoying tak annoying tak ? annoyinggg laaaa . pleaseeeeeeee .

sambil buat muka mintak penampo ni . hihihihii . jangan la marah korang ni .

result cik Qaseh memuaskan la . CGPA cik Qaseh meningkat . tapi GPA cik Qaseh jatuh berapa point je . tapi tu pun cik Qaseh dah cukup bersyukur sangatsangat . Alhamdulillah .

cik Qaseh teruja sebab nak tengok pointer cik Qaseh untuk semester lepas . yelaa , last sememester kitorang subject dia tuff gilerbabun tahap cipan kot . siyez ! tak tipu .

apa pun yang cik Qaseh dapat , cik Qaseh redha . yang paling penting cik Qaseh puas hati sangatsangat . sebab dapat hasil daripada usaha cik Qaseh sendiri .

harapan cik Qaseh , cik Qaseh nak cuba dapatkan CGPA 4.++ . tapi mungkin bukan sekarang , mungkin semestersemester akan datang . InsyaAllah .

buat kawankawan cik Qaseh yang berjaya tu , cik Qaseh ucapkan Tahniah beriburibu Tahniah . korang dah buat yang tebaek . puas kan dapat tengok hasil dari usaha kita sendiri ? lepas ni , usaha lebih lagi okeyh .

buat kawankawan yang kecewa , jangan lah kau bersedih . nasik dah pun jadi bubur . takpe . korang ada lagi peluang kedua . peluang kedua ni korang janganlah siasia kan pulak . cik Qaseh tawu korang boleyh buat yang terbaek punye .

korang usaha lah lebih sikit kalau nak berjaya macam kawankawan kita yang laen tu . kalau tak mampu nak bersaing dengan diorang . meyh bersaing dengan cik Qaseh .


bukan nak berlagak , tapi nak bagi korang bangkit dengan semangat . cik Qaseh pun kena fight jugak . nak jugak berjaya macam diorang . so , cik Qaseh jadikan diorang sebagai pesaing cik Qaseh .

adeyh . tertype panjangpanjang pulak . hehehhee

huhuhuu . cik Qaseh teringat pulak kat puppy . dulu , kalau setiap kali dapat result , orang yang pertama cik Qaseh bagitawu , dialah . puppy .

tapi tu semua dulu . sekarang , tak ada dah momentmoment indah seindah lollipop pelangi tu .


lupa pulak . for STPM candidates , gudluck guys . all the best . if korang ada usaha , selangkah korang kearah kejayaan . percayalah .



p/s : nak hupdate banyakbanyak ! tapi . . .

Sunday, 27 November 2011

our event with our child :)

awcakkk !

haaa . korang ingat tak cik Qaseh ada assignment yang kene buat event tu ?

alaaa . yang entri child see . child do .

dah settle dah event tu . memuaskan sikit je la . sebab kanakkanak kan . playskool dengan kindergarden .

playskool kanakkanak umur 3 tahun dengan 4 tahun . so , susah sikit nak kawal diorang . sebab behavior diorang tak macam kanakkanak umur 5 tahun 6 tahun .

yang kindergarden best . diorang bijak sangatsangat .

tak nak bebel panjang . entri kali ni nak letak gambar banyakbanyak beriburibu lemon . huhu . gambar tak la secantik macam hasil photoshoot by DSLR . nope .

taken by handphonehendphone student 10/05 Kingdom of Healthcare :

 smile of tiredness with president of the event :)

ni lah barisan anakanak tu . comel kan diorang ?
yang seluar biru tu nama dia Haris , yang depan dia tu nama dia Aisyah .

ni cik Qaseh dengan Haikal .
Haikal ni bijak . 
ingat lagi masa mulamula kitorang datang . kitorang nyanyi dengan diorang semua taw .
bila cik Qaseh tanya , nak nyanyi lagu apa kan .
haikal ni ajak nyanyi lagu , bapaku pulang .
comel gilerk Haikal ni .

ni cik Qaseh dengan Haikal jugak . yang sebelah tu Hadi , classmate cik Qaseh .
Haikal ni , time cik Qaseh tengok camera haikal tak tengok pun .
bila cik Qaseh tak ready , sibuk haikal nak buat peace tak jadi tu ekh .
masa ni , haikal panggil cik Qaseh "cikgu"
sumpah sweet giler kenal dengan Haikal ni .
Haikal!!!!!!
cik Qaseh rindu kat Haikal la sayang <3

ni lah Aisyah .
dia menang maen music chair . 
ramai geram dengan dia sebab dia comel . macam anak arab kan ?

dalam busybusy tu . sempat lagi ada budak tu cakap .
'muka akak ni dengan akak ni macam kembar la'
hakikatnya tak pun .
kembar ke ?

bergambar sejenakdengak kanakkanak yang nakal telatahnya .

cik Qaseh peluk Haikal lagi .
rindu la kat haikal ni .

rehat sejenak . snap sane snap sini .
after the event , memang semua orang lepak .
sebab penat yang amat . 


apa pun , kitorang dah cuba buat yang terbaek . dan sehabis baek . so , ape pun result miss , kami semua terima dengan sebuah senyuman dan redha .

p/s : cuba buat yang terbaek setiap apa yang kita buat .

salam maalhijrah buat semua umat islam di atas muka bumi Allah ini .

awcakkkk !

guys . sorry agak lama tak menghupdate . almaklumlah . berukband kita ni kejap ada tempoh dia nak hidup nak pengsan . tu yang frust je tak dapat nak hupdate .

takpe . kali ni cik Qaseh akan manfaatkan betulbetul .

sempena tahun baru islam ni , cik Qaseh ucapkan salam MaalHijrah buat semua umat islam . semoga hidup kita lebih diberkati oleyhNya dan jadi kan kita sebagai umat yang tabah untuk menongkah arus-arus liku kehidupan di hari yang mendatang .

sempena tahun baru islam ni , cik Qaseh nak bersihkan hati cik Qaseh daripada segala hasad dengki , nafsu amarah and any types of kedukaan .

cik Qaseh akan cuba .

buat masa sekarang ni , cik Qaseh taknak fikirkan pasal hati dah , pasal boyfiee ke pasal kawan ke . yang penting cik Qaseh tak nak hampakan parents cik Qaseh and sahabat setia cik Qaseh . cik Qaseh nak kongsi kejayaan cik Qaseh dengan korang .

sekarang cik Qaseh searching husbieee .


husbieeee ? menatang apa tu cik Qaseh ?

husbieee ?

entah . husbiee tu sebenarnye untuk husband . kononkonon macam boyfiee gurlfieee la . hehehe . ampunkan cik Qaseh .

okeyh . mission cik Qaseh , tak nak boyfieeboyfiee sangat sekarang ni la . sekarang ni cik Qaseh nak study dulu . bila dah kerja , mungkin kita dipertemukan husbiee bukan lagi boyfiee . kita mana tawu kan .

kenapa cik Qaseh nak terus cari husbiee ?

sebab , cinta cik Qaseh cuma ada satu .

mungkin dalam masa busy study , cinta yang dulu pernah jadi milik seseorang tu bertukarberubah jadi sebuah cinta yang suci lagi tulus untuk terima seseorang yang memegang kunci sebuah hati yang hilang tu . mungkin .

dahdahdah .

cik Qaseh nak mulakan hidup baru . azam baru . citacita baru . anganangan baru . =)

nah cik Qaseh yang selalu kuat semangatnya :



p/s : mulakan hidup baru , tak semestinya melupakan perkara yang lepas . kerana perkara yang lepas tu akan jadi pedoman dalam mencapai sesuatu .


Saturday, 19 November 2011

ku tawu kau takkan tersenyum , melihatku menangis .

awcakk !

cerita dalam tangisan malam .

ku iringi langkahmu sampai ke akhir jalan ,
sungguh berat terasa menyadari semua ,
di saat terakhirku ,
menatap wajah itu ,
terpejam kedua mata dan terbang selamanya . . .

inginku mengejar dirimu ,
menggenggam erat tanganmu ,
sungguh ku tak rela . . .

ku tawu kau tak tersenyum melihatku menangis ,
maka sekuat tenaga ku relakan saat kepergianmu . . .

di saat terakhirku ,
menatap wajah itu ,
terpejam kedua mata dan terbang selamanya . .
inginku mengejar dirimu ,
menggenggam erat tanganmu . .

takkan pernah ku lupakan dirimu ,
takkan sanggup ku lupakan semua . .

ku tahu kau tak tersenyum melihatku menangis ,
maka sekuat tenaga ku relakan kepergianmu . .

cinta tu perlukan sebuah pengorbanan . pengorbanan yang mungkin tak ternilai .

mungkin kau tak sedar tentang setiap pengorbanan yang aku buat .

mungkin kau tak nampak ! ternyata , kau tak selami hati aku !

kenapa ?
kenapa kau seksa jiwa aku ?
kenapa kau buat aku selalu kecewa ?
kenapa kau buat aku lemah ?
kenapa kau buat aku menangis ?

kenapa kau buat aku menangis ?!



dengan itu , aku merelakan kepergian kau dari hidup aku.
aku tahu kau takkan tersenyum melihatku menangis !

tapi , kau perlu tahu !
aku takkan pernah bencikan kau !
takkan sanggup !


terima kasih untuk kau . sebab kau buat aku selalu menangis kerana kau ! semuanya hanya kerana kau !

dedicate for HIM . dia yang pernah jadi nadi cik Qaseh .

p/s : malam ku yang sepi .





Thursday, 17 November 2011

child see . child do !

awcakk !

harimau malaya do the best tonight ! go Harimau Malaya !

mengarut kejap pasal bola . padahal tak tengok pun just dengar je goal ke tak . maklum lah , cik Qaseh ni anak dara rajin , duduk dalam bilik je tak keluarkeluar bilik . study je 25 jam sekarang ni semenjak dua menjak lost HIM . okeyh ! tipu !

okeyh . cik Qaseh tak nak merapu lagi . malam ni malam keliwon dan agak kelewatan  . tak lupa juga kepenatan mengusasai mata dan badan cik Qaseh .

esok pagipagi lagi cik Qaseh dah kena bangun dah . sepatutnya tak ada kelas hari jumaat . tapi 10/05 Kingdom of HC ada buat event for children . dekat Taska .

actually event ni salah satu assignment kitorang . assignment AMO (medical office management) . tapi assignment ni dalam bentuk kumpulan . batch 201005 tak ramai , ada 16 orang je kelas kitorang . so , miss ringkaskan suruh buat satu kumpulan je .

 kiri : president ; tengah : kak dayah ; kanan : kakak nurse yang baekhati malah mulia
situasi : baru lepas tiuptiup belon , beli barangbarang .
ni gambar sebahagian daripada kelas lah . yang laen tengah busy .


bila dah discuss dengan semua ahli , president kitorang zarra naqeesha decide pergi buat event dengan kanakkanak . sebab kanakkanak ni senang ikut kata .


sebab tu tajuk entry ni child see . child do !

sebab , kanakkanak akan memerhati then dia akan praktikkan . tak kira lah benda tu elok ataupun tak . so , kita yang dewasa ni kena lah tunjuk yang elokelok kat kanakkanak .

activity yang kitorang buat tu melibatkan penjagaan kesihatan . almaklumlah , kami ni Nurse lah jugak even hakikatnya tak .

cik Qaseh punya part . tadaaaaaa ~

esok cerita apa yang kitorang buat . seriously , tak sabar nak tunggu event ni . sebab nak siapkan cepatcepat tugasan ni . taknak tangguh lamalama . banyak lagi assignment menanti .

hopefully , esok 10/05 Kingdom of HC dapat buat yang terbaek dan semuanya berjalan dengan lancar dan smooth without any probs . insyaAllah . everythings will be fine .

dari kiri : cik Husna ; wanny ; kekasih Allah ; chaz

p/s : gambar siapa yang takde tu sorry la ekh . esok kita snapsnap .
p/s : wish us all the best :)


Sunday, 13 November 2011

yeay ! esok berjuang di dewan peperangan kawankawan !

awcakk !

huhu . menaip sambil kunyahkunyah maruku . cuaca kat MC ni sejuksejuk angin sepoisepoi bahasa . memang best beradu ni .

cik Qaseh ! *nada menjerit 

apa dia sayang ? *nada bak seorang ibu melayan karenah anakanak

siapa nak berjuang tu ? siapa yang nak berperang ?

owh . bukan berperang lawan musuh lah sayang , tapi berjuang dengan temanteman seantero dengannya dalam dewan peperiksaan .

peperangan dengan soalansoalan dengan jawapan yang mengelirukan .

esok 14 november 2011 , peperiksaan SPM dah mula . korang yang ambik exam ni dah ready ke belum ? tak sampai berapa jam lagi korang nak exam dah .

cuak tak ? huhu . cik Qaseh pun pernah lalui bende yang sama . sama macam korang jugak . suka study lastlast minute . esok nak exam malam baru duduk terkialkial hafal peribahasa la , cari calculator la .

tu lah padahnya , suruh prepare awalawal malas . dah tengah malam beru tercaricari . korang jangan buat macam tu taw .

mesti korang nervous kan . cik Qaseh tawu la . cik Qaseh pernah kat situasi korang tu . datang sekolah nota tak lekang kat tangan . bajet best student lah .

lepas tu tangan sejuksejuk je . menggeletar tak tentu hala . sakit perut la . macammacam rasa la .

okeyh . cik Qaseh nak pesan ni , pesanan seorang kakak yang mithali . acewahh . mithali lah sangat kan .

firstly , korang kena prepare barangbarang yang perlu korang bawak . macam slip exam , lepas tu pensil kayu 2B korang korek tajamtajam , bawak la dalam 3 batang . pembaris , pen secukupnya , kalau boleyh biar lah baru . bukan nak membazir , tapi ni sebagai semangat untuk korang jawab exam . then apaapa la alatulis yang sepatutnya .

then , baju sekolah tu korang kasi bersihbersih biar nampak macam baru . lepas tu korang iron elokelok . sebab selalunya student bila nak harihari last ni dia malas . so korang rajinrajin la sikit .

korang satu kan tempat dia , macam pensil yang bagaibagai tu korang letak atas slip , then baju tu hanger kat sebelah dengan alatulis tadi . nanti senang korang capaicapai . tak ada la tertinggal nanti .

lepas tu , korang kena tidur awal . pukul 10.00 malam dah diwajibkan tidur okeyh . no facebookfacebook . no messagingmessaging boyfie/gurlfie and soo on .

okeyh . bangun pagi pukul 6 . korang yang mandi lama tu bangun la awal sikit kan . lepas tu korang siapsiapkan diri korang . solat . jangan lupa sarapan ! penting tu supaya cellcell dalam perut tu boleyh bekerja then berinteraksi dengan otak dengan mudah .

then , nak pergi sekolah tu . korang salam mak ayah korang dulu . salam lamalama sikit . mintak restu daripada diorang . mintak dia baca kan ayatul-kursi kat ubun-ubun rambut korang . lepas tu , salam lah adik beradik yang laen . lepas tu , korang tatap muka mak ayah korang .

bila dah sampai sekolah , jangan korang mengumpat sanasini pulak . korang banyakbanyak kan berdoa dan selawat . insyaallah Allah akan memberkati setiap usaha kita .

then , dalam dewan . korang ikut arahan pengawas yang jaga korang tu . korang jangan berhenti berdoa . jangan gopoh bila dapat soalan . then , jangan lupa baca arahan sebelum jawab soalan .

bila dah lepas satu paper , jangan terlalu gembira . ingat paper yang lain .

okeyhokeyh . taknak bebel panjang .

lastly untuk korang .

cik Qaseh buat sendiri ni <3


korang buat yang terbaek sehabishabis baek okeyh . cik Qaseh percaya , korang mesti boleyh buat . korang jangan terus mengalah . kalau korang dah sedia , korang dah berusaha , insyaAllah korang dapat ganjarannya .

p/s : good luck korang .
p/s : menanti burger yang tak sampaisampai ni .


Monday, 7 November 2011

Selamat Hari Raya Aidiladha :)

awcakkkk !

haha . agak kelewatan cik Qaseh update for hari raya KORBAN . Selamat Hari Raya Aidiladha buat semua kaum muslimin dan muslimat . semoga kehidupan kita seterusnya lebih diberkati olehNya . tak lupa juga kepada mereka yang sedang mejalani ibadah di tanah suci Mekah , semoga dipermudahkan segala urusan mereka . aminnnn .

okeyh . cuti raya haji cik Qaseh sehari je . bukan sehari , yang sebenarnya tak ada cuti pun . just cuti sabtu dan ahad , lepastu hari jumaat tak ada kelas , cuti raya haji carryforward hari isnin . so , dikesempatan itu la cik Qaseh bercuti untuk sambut raya haji dekat rumah Atok .

tu bukan cerita nya . tapi nak cerita pasal ragam anakanak .

ni lah anakanak yang cik Qaseh nak cerita kan . best woaw berbual dengan diorang . cik Qaseh suka berbual dengan budakbudak kecik yang pandai berbual .

dari kiri : Dina , Nelly and Iman

diorang ni merangkap sepupu cik Qaseh . sebab diorang pun cicit Atok . so , sepupu la jugak kan . even mak ayah diorang bukan adikberadik mummy . tapi mak ayah diorang sepupu dengan mummy . macam mana tu ?

dahdah . abaikan . cik Qaseh dah pening dah macam mana susur galur keluarga Atok ni .

focus !

okeyh . puteriputeri jelitawan kat atas tu sebenarnya susah kita nak dekat taw . sebab diorang ni lasak and diorang ni suka buat hal diorang sendiri .

tapi hari raya hari tu , telah memecahkan rekod yang tak berapa nak rekod sangat kan . seperti mana yang di-uar-uar-kan , Dina and Iman dah interview cik Qaseh .

cik Qaseh tak ada guna props or gulagula supaya nak ambik hati budakbudak ni . taktaktak . diorang yang datang sendiri .

petang tu , cik Qaseh melayan diri sorangsorang dekat kerusi depan rumah Atok . ni korang imagine sendiri ekh , tak ada pulak gambar kerusi atok . masa ni Nelly dah balik dulu .

tibatiba .

iman : *duduk sebelah cik Qaseh sambil tengah sikat rambut , baru lepas mandi awak tolong sepitkan rambut kita tak . kita nak ikat rambut kita .

cQ (cik Qaseh) : meyh ler kakak sikatkan .

iman : takpe . kita sikat sendiri . okeyh dah . ni sepit ketatketat tau *sambil hulur sepit die kat cQ  jangan kasik die terkeluarkeluar taw .

cQ : *layan kan je la

dina : *tibatiba datang tanya siapa yang ikatkan rambut dia ?

cQ : akak la yang ikat kan .

dina : *terus duduk sebelah cQ , siap berebut dengan iman .

iman : eyh . awak pakai yang kat mata tu ekh ? *sambil tunjuk eyeliner cQ

cQ : a'ah . *layan malumalu

iman : awk ada ke ?

cQ : *cakap dalam hati arghhh sudah . kang dia mintak aku pakaikan kat dia pulak . *dengan hati penuh sebal jawab ada la . tapi rasanya tak bawak kot .

dina : awak ada henfon ?

cq : *cakap dalam hati lagi mak aih . bebudak lagi dah pandai tanya henfon . ni kalau aku cakap ada ni . kang dia mintak kang buat maen pulak . henfon aq dah la mahal . susa nak dapat . *so jawab cQ tak ada la .

dina : kenapa tak ada ?

cQ : *jawab betulbetul ni tak ada la . sebab orang ade boyfriend je ada henfon ni . akak tak ada boyfriend so tak ada la henfon .

dina : eyh . awak pakai yang kat mata tu ekh ? yang kat dalam mata tu .

budakbudak ni soalan dia banyak taw . otak diorang sentiasa je berfikir . bila dah tanya soalan tu and ofkos ada next nya kan . tapi die punya next topik lain pulak .

soalan dina tu sebab dia usha bijik mata cik Qaseh ni . kebetulan cik Qaseh masa tu pakai contact lens . ni haaa bak kata gambar .


cQ : a'ah . kakak pakai contact lens . nak pakai ke ?

dina : sakit tak nak pakai tu ?

cq : tak sakit pun . *dalam hati aku cakap abis lah nanti raya tahun depan dia suroh mak dia belikan pulak .

dina : cuba la awak bukak .

cQ : *alasan untuk mengelak tak boleyh bukak kat sini . dia kene ada air dia baru tak sakit . kalau ukak macam tu je nanti sakit la mata . *amacam alasan cQ ?

lepas tu . banyak lagi la soalan diorang . nak cerita memang tak habis la . memang berjela la entry cik Qaseh ni nanti .

tapi . the best question from Dina that most i like .

dina : awak pernah kena pukul dengan mak awak tak ?

soalan tu buat cik Qaseh rasa terpukul . haha . okeyh . kenapa cik Qaseh suka soalan tu . sebab mana ada kanakkanak yang baru darjah satu boleh berfikir untuk tanya soalan macam tu dekat seorang dewasa .

so dengan jawapan rasional nya .

cQ : mestilah pernah .

dina : kenapa mak awak pukul awak ?

cQ : sebab masa tu kecikkecik lagi , mestilah nakal kan . sebab tu kena pukul . kalau kita tak nakal , takda lah kena pukul .

actually banyak taw cerita diorang . tapi tak boleyh nak cerita semua . cik Qaseh bagi klimaks sikit je . sebab . mana ada orang baca entry cik Qaseh yang panjang berjela ni .

so , the conclusion is : bila ada anakanak yang kecikkecik macam tu kan  . cuba korang dekat dengan diorang . try communicate dengan diorang . automatically , korang akan matang . sebab . bila diorang bertanya , mesti kita nak bagitawu jawapan kita dekat diorang kan . masa tu lah otak kita akan berfikir untuk guna words yang sesuai dengan kefahaman diorang .

dah la . tengahmalam sudah ni . gtg rite now . bunyi anjing tu menakutkan la .

p/s : jangan benci kanakkanak or jangan tak suka pada kanakkanak . we need learn from now . coz one day we'll be a mother and father for our children . so , renungrenung kan .

Friday, 4 November 2011

fill in the blank :

awcakkkk !

hihihiii . korang buat buat ape ? anyam ketupat ke ? maklumlah raya haji tak lama je lagi .

okeyh . merujuk perkara diatas , saya cik Qaseh Qhaleef empunya . . . bila Qaseh bercerita . . . menulis tajuk diatas bertujuan untuk menjawab dan membalas semula pertanyaan yang telah ditag oleyh cik WanNurZalikha . *adeyh ayat ikut skema surat kiriman rasmi keyh  btw , thanks yaww ~

next . the rules !

  • You must post this rules
  • Each person must post 11 things about themselves in their journal
  • Answer all the question that the tagger set for you in their post and create new 11 question for the person you tagged to answer
  • You have to choose 11 people to tag and link them to the post
  • Go to their page and tell them you have tagged Her/Him.Tak de tag-tag balik!No stuff in the section about "YOU ARE TAGGED IF YOU ARE READING THIS"
yeay ! this is me .

11 things about me :
  1. people love to call me Qaseh .
  2. cik Qaseh was born on 11th June 1992 .
  3. cik Qaseh seorang student . student of Masterskills college .
  4. suka berkawan .
  5. cik Qaseh tak sombong cuma cik Qaseh pendiam sikit .
  6. cik Qaseh bukan seorang yang pemarah .
  7. suka nak dressing tapi tak berapa nak yakin bila nak pakai .
  8. obses pada heels .
  9. suka berfantasi and berimaginasi too .
  10. seorang yang pemaaf tapi seorang yang lemah . cepat sangat nak nanges .
  11. suka dengar lagulagu lepastu nyanyi ikot rentak sendiri .
11 question from her to me :
  1. Buah hati a.k.a couple anda buat masa sekarang?
  2. Orang yang anda tidak dapat lupakan sehingga kini?
  3. Bagaimana kalian menghadapi stress?
  4. Kita mula kenal masa bila ye?
  5. Apa yang best sangat bila ada bf/gf?
  6. Pernah tak orang anggap anda seorang perampas?
  7. Cuti-cuti ni buat apa je kat rumah?
  8. Suka melancong atau bercamping?
  9. Tempat mana yang paling anda ingin pergi sejak azali?
  10. Apa warna faveret korang eh?
  11. Last but not least, pandai masak tak ?
11 answers from me to you :
  1. buat masa sekarang ni , buah hati masam manis cik Qaseh biarlah rahsia .
  2. someone yang pernah bertaruh dalam hati cik Qaseh ni .
  3. menangis puaspuas , makan chocolate , jalanjalan and berdoa .
  4. kita kenal masa sekolah menengah kat SMK Taman Tun Aminah . 
  5. sebab die boleh pinjamkan bahu dia untuk kita bila kita susah takpun senang .
  6. soalan ni macam memerli je . huhuu . pernah la . tapi hakikatnya tak pun .
  7. cuticuti ni dok umah , makan minum sampai kembung , on9 , tengok movie .
  8. suka melancong . camping pun suka gak .
  9. Disneyland HongKong . daripada kecik lagi nak gi tapi tak sampaisampai pun .
  10. feveret kaler ekh . baby blue .
  11. ofkos la pandai masak . calon isteri mithali ni . kihkihkih
now , my turn for questioning you guys .

11 question from me to you :

  1. chocolate dengan strawberry , mana pilihan hati korang?
  2. apa masakan favourite korang ?
  3. apa plan korang after three years ?
  4. korang nak tamatkan zaman bujang korang umur berapa ?
  5. apa agaknya tema majlis perkahwinan korang kan ?
  6. orang yang first wish korang 'happy birthday' siapa ?
  7. siapa first love korang ?
  8. apa/siapa yang paling penting dalam hati korang ?
  9. ciriciri prince/princess charming korang .
  10. korang more addicted to FB ke blogging ke youtubing ?
  11. lastly , apa impian and harapan korang ?
finally done create my question for you all guys . sorry soalan bukan mengarut tapi berdasarkan fantasi sendiri je ni .


hehe . tagging this question to 11 person which is have lots of story :



  1. Ummi
  2. hidayu
  3. husna
  4. pakcik Lee
  5. pakcik Hafiz
  6. syamimi
  7. lynn
  8. emylfarid
  9. tya
  10. irwana nathlia
  11. kotak bulat


done ! enjoy it yeay !

p/s : first time maen tagtag macam ni . dua hari tiga malam duduk jawab soalan then buat soalan . dah rupa cikgu sekolah dah . hihiiii . credit for Zalikha's story coz tagging me . sape yang terkena tag tu , jangan marah taw . hehe.


ayu

Thursday, 27 October 2011

kawan yang bergelar sahabat : the 7 assabiah

awcakkk !

haaa . dah malam sampai dah jumpa siang baru ada idea nak tulis pasal apa . cik Qaseh nak cerita pasal sahabat la . tengok status FB cik Qaseh tu kat bawah ni .


cik Qaseh gaduh dengan kawankawan ke ?

jawapannya samasekali tak . just cik Qaseh nak menguji ramai ke tak kawan yang sanggup tolong kita masa kita susah , masa kita perlukan sokongan daripada seorang kawan .

kenapa cik Qaseh cakap perlukan sokongan daripada kawan ?

sebab , selalunya pengaruh ni adalah totally daripada rakan sebaya . kalau kita pilih kawan yang betul , betul la kita nanti . masa tu nasihat mak ayah dah tak pakai dah . semua ikut telunjuk kawan . so , sokongan daripada kawan tu penting .

okeyh . berdasarkan status diatas , cewaaahh . dah macam ayat rumusan SPM lak .

nak tawu tak kawan susah senang cik Qaseh ?

ni lah kami : the 7 assabiah *what the . . siap ada nama bagai

the 7 assabiah
okeyh . korang nak tawu apa je pasal diorang ni ?

nama diorang .

what ? nama diorang ? tu dah terang lagi bersuluh tu cik Qaseh bubuh nama siapsiap . berkenan yang mana ? pilih je .

mana lagi sorang cik Qaseh ? kata 7 orang.

owh . sorang lagi nama dia Aeida . dia ni pemalu . tu yang dia jarang masuk gambar dengan kitorang .

dahdah . cik Qaseh nak cerita ni .

kenapa cik Qaseh cakap diorang ni kawan susah senang cik Qaseh ?

sebab , diorang ni memang selayaknya digelar sebagai seorang sahabat . kawan dan sahabat tu berbeza maknanya okeyh .

apa yang best pasal diorang yang cik Qaseh suka , cik Qaseh boleyh ikot flow diorang , kira sekepala la semua . perangai masingmasing sama je .

actually , bila cik Qaseh kenal diorang ni , automatik cik Qaseh boleyh berdikari dan menjadi seorang yang lebih matang .

diorang ni banyak ajar cik Qaseh la . fyi , diorang ajar cik Qaseh apa tu erti sahabat .

yang paling penting kan , diorang ni tak pernah membezabezakan antara satu sama lain . sebab diorang percaya setiap kelemahan sorang tu mesti ada satu kelebihan dia kan . contoh kat sini , si A budaknya takda la sampai cemerlang bagai tapi si B budak yang memang 4++ la kan , tak pernah buang si A atau pulaukan si A . tu la diorang .

lepas tu , diorang ni selalu bercerita masalah masingmasing . diorang ni pendengar yang setia . bukan setakat dengar je , tapi diorang pun kaunselor terhebat . contoh si C tengah ada problem besar ni , masalah rumahtangga ke apa ke , yang si D dengan yang lain dengar jugak samasama . then bagi buah fikiran yang bernas la untuk si C .

yang paling best ni , semangat . diorang selalu bagi semangat untuk yang lain . once sorang tu down , yang lain pun bagi semangat jugak . and diorang sentiasa sokong belakang kita setiap apa keputusan yang kita buat . nak contoh ke ? tak payah la . okeyhokeyh . contoh : si E tak boleyh nak survive dia punya life , study or whatever . tapi si F sentiasa bagi semangat untuk si E . supaya si E tak terus mengalah . best woaw .

diorang ni kawan cik Qaseh masa susah je ke ?

hellohellohello . the answer is nope . diorang ni bukan kawan masa susah je . mean bila susah je baru cari diorang . bukanbukan .

kitorang have fun dengan cara kitorang sendiri . memang berbeza dengan kawan . kitorang pun outing jugak , hangaout jugak macam orang lain . but yeay . we having fun with our own flow .

lagi satu yang best pasal diorang ni . diorang ni semua jadi diri sendiri . no copycats . no hipokritos . tak ada nak covercover ke apa . kami jadi diri sendiri .

tapi kalau kawan ?

mesti nak jadi orang lain sebab nak berkawan dengan orang tu . kenapa ? takut orang tu tak boleyh terima kau sebagai kawan dia ? hello people . be your ownself please .

K.A.M.I

untuk korang guys : cik Qaseh sayang korang . thanks so much for being my sahabat . and thanks sebab sudi terima cik Qaseh dalam life korang and selalu nasihat bagi semangat kat cik Qaseh .

p/s : guys . you must searching the trully friends .
p/s : next entry cik Qaseh nak cerita pasal setiap sorang ni .
p/s : the 7 assabiah tu group dalam FB . hehehee

Wednesday, 12 October 2011

ada lagi ke wordless wednesday ?

awcakkk !

hihihii . . cik Qaseh tengah berdemam ni sebenarnya . . tapi semangat nak mengepost entry . . huhuu . .

cik Qaseh tengah kepelikan sebenarnya . . ada lagi ke wordless wednesday ? . . sebab jarang nampak entry pasal wordless wednesday ni lagi . .

huhu . . malu je nanti kalau cik Qaseh tetiba buat wordless wednesday . . hehehe

tayangan untuk korang <3

chomeyl <3




p/s : menaip kadar pantas !

Saturday, 8 October 2011

ya Allah !

ya Allah  . . ya Tuhan ku . . aku bermohon padaMu ya Allah . . ampunkan segala dosadosa ku . . dosa kedua orang tuaku . . ya Allah ya Tuhan ku . . hambaMu disini sungguh kerdil dalam dunia Kau ya Allah . . ya Allah ya tuhanku . . Kau berikan lah aku kekuatan untuk terus  kan hidup ini . . kekuatan untuk kuharungi segala cabaran dan dugaan yang kau berikan pada aku ya Allah . .ya Allah ya Tuhanku . . aku memohon padaMu ya Allah . . kau berikan lah aku kekuatan . . kau berikan lah aku kesabaran . . aku tahu setiap yang berlaku pasti ada hikmah nya . . denganMu aku berlindung . . denganMu aku berdoa . . denganMu aku berserah ya Allah . . Amin ya rabbalamin . .

Thursday, 6 October 2011

finally ! dah balek JB pun ..

waaaaa !
assalamaualaikum dan selamat sejahtera semua ..

hahahahaaa ! akhirnye . . cik Qaseh mampu tersenyum dan ketawa dengan girang nye . . hahahaaa ! mana tak nye . . exam dah habis . . memang last paper ni sangat gentle la . . sukeeeeee ~

and now !

dah ada dekat rumah pun . . heheee . . nak menghadap lappy sahaje kat rumah . .

and . . nak happy happy have fun with my Assabiah . .

btw . . yang masih bertarung nyawa di medan peperiksaan kat sane tu . . goodluck ! all the best guys . .

nama saya nurul iman . . orang kampung panggil STACY <3


okbai !!



p/s : nak ber-fb-king jap ~