Followers

Monday, 7 November 2011

Selamat Hari Raya Aidiladha :)

awcakkkk !

haha . agak kelewatan cik Qaseh update for hari raya KORBAN . Selamat Hari Raya Aidiladha buat semua kaum muslimin dan muslimat . semoga kehidupan kita seterusnya lebih diberkati olehNya . tak lupa juga kepada mereka yang sedang mejalani ibadah di tanah suci Mekah , semoga dipermudahkan segala urusan mereka . aminnnn .

okeyh . cuti raya haji cik Qaseh sehari je . bukan sehari , yang sebenarnya tak ada cuti pun . just cuti sabtu dan ahad , lepastu hari jumaat tak ada kelas , cuti raya haji carryforward hari isnin . so , dikesempatan itu la cik Qaseh bercuti untuk sambut raya haji dekat rumah Atok .

tu bukan cerita nya . tapi nak cerita pasal ragam anakanak .

ni lah anakanak yang cik Qaseh nak cerita kan . best woaw berbual dengan diorang . cik Qaseh suka berbual dengan budakbudak kecik yang pandai berbual .

dari kiri : Dina , Nelly and Iman

diorang ni merangkap sepupu cik Qaseh . sebab diorang pun cicit Atok . so , sepupu la jugak kan . even mak ayah diorang bukan adikberadik mummy . tapi mak ayah diorang sepupu dengan mummy . macam mana tu ?

dahdah . abaikan . cik Qaseh dah pening dah macam mana susur galur keluarga Atok ni .

focus !

okeyh . puteriputeri jelitawan kat atas tu sebenarnya susah kita nak dekat taw . sebab diorang ni lasak and diorang ni suka buat hal diorang sendiri .

tapi hari raya hari tu , telah memecahkan rekod yang tak berapa nak rekod sangat kan . seperti mana yang di-uar-uar-kan , Dina and Iman dah interview cik Qaseh .

cik Qaseh tak ada guna props or gulagula supaya nak ambik hati budakbudak ni . taktaktak . diorang yang datang sendiri .

petang tu , cik Qaseh melayan diri sorangsorang dekat kerusi depan rumah Atok . ni korang imagine sendiri ekh , tak ada pulak gambar kerusi atok . masa ni Nelly dah balik dulu .

tibatiba .

iman : *duduk sebelah cik Qaseh sambil tengah sikat rambut , baru lepas mandi awak tolong sepitkan rambut kita tak . kita nak ikat rambut kita .

cQ (cik Qaseh) : meyh ler kakak sikatkan .

iman : takpe . kita sikat sendiri . okeyh dah . ni sepit ketatketat tau *sambil hulur sepit die kat cQ  jangan kasik die terkeluarkeluar taw .

cQ : *layan kan je la

dina : *tibatiba datang tanya siapa yang ikatkan rambut dia ?

cQ : akak la yang ikat kan .

dina : *terus duduk sebelah cQ , siap berebut dengan iman .

iman : eyh . awak pakai yang kat mata tu ekh ? *sambil tunjuk eyeliner cQ

cQ : a'ah . *layan malumalu

iman : awk ada ke ?

cQ : *cakap dalam hati arghhh sudah . kang dia mintak aku pakaikan kat dia pulak . *dengan hati penuh sebal jawab ada la . tapi rasanya tak bawak kot .

dina : awak ada henfon ?

cq : *cakap dalam hati lagi mak aih . bebudak lagi dah pandai tanya henfon . ni kalau aku cakap ada ni . kang dia mintak kang buat maen pulak . henfon aq dah la mahal . susa nak dapat . *so jawab cQ tak ada la .

dina : kenapa tak ada ?

cQ : *jawab betulbetul ni tak ada la . sebab orang ade boyfriend je ada henfon ni . akak tak ada boyfriend so tak ada la henfon .

dina : eyh . awak pakai yang kat mata tu ekh ? yang kat dalam mata tu .

budakbudak ni soalan dia banyak taw . otak diorang sentiasa je berfikir . bila dah tanya soalan tu and ofkos ada next nya kan . tapi die punya next topik lain pulak .

soalan dina tu sebab dia usha bijik mata cik Qaseh ni . kebetulan cik Qaseh masa tu pakai contact lens . ni haaa bak kata gambar .


cQ : a'ah . kakak pakai contact lens . nak pakai ke ?

dina : sakit tak nak pakai tu ?

cq : tak sakit pun . *dalam hati aku cakap abis lah nanti raya tahun depan dia suroh mak dia belikan pulak .

dina : cuba la awak bukak .

cQ : *alasan untuk mengelak tak boleyh bukak kat sini . dia kene ada air dia baru tak sakit . kalau ukak macam tu je nanti sakit la mata . *amacam alasan cQ ?

lepas tu . banyak lagi la soalan diorang . nak cerita memang tak habis la . memang berjela la entry cik Qaseh ni nanti .

tapi . the best question from Dina that most i like .

dina : awak pernah kena pukul dengan mak awak tak ?

soalan tu buat cik Qaseh rasa terpukul . haha . okeyh . kenapa cik Qaseh suka soalan tu . sebab mana ada kanakkanak yang baru darjah satu boleh berfikir untuk tanya soalan macam tu dekat seorang dewasa .

so dengan jawapan rasional nya .

cQ : mestilah pernah .

dina : kenapa mak awak pukul awak ?

cQ : sebab masa tu kecikkecik lagi , mestilah nakal kan . sebab tu kena pukul . kalau kita tak nakal , takda lah kena pukul .

actually banyak taw cerita diorang . tapi tak boleyh nak cerita semua . cik Qaseh bagi klimaks sikit je . sebab . mana ada orang baca entry cik Qaseh yang panjang berjela ni .

so , the conclusion is : bila ada anakanak yang kecikkecik macam tu kan  . cuba korang dekat dengan diorang . try communicate dengan diorang . automatically , korang akan matang . sebab . bila diorang bertanya , mesti kita nak bagitawu jawapan kita dekat diorang kan . masa tu lah otak kita akan berfikir untuk guna words yang sesuai dengan kefahaman diorang .

dah la . tengahmalam sudah ni . gtg rite now . bunyi anjing tu menakutkan la .

p/s : jangan benci kanakkanak or jangan tak suka pada kanakkanak . we need learn from now . coz one day we'll be a mother and father for our children . so , renungrenung kan .

4 comments:

nuruashia ♥ said...

epy idul adha awk:)

Qaseh Qhaleef said...

thnx .. same goes to u .. :)

teyhasahaje a.k.a NURUL said...

acu datang balik..like segala yg ada..jom rjen2 kan tgn klik ape yg ada kat belog acu..tenks sudi komen..acu dtg nak terjah !! dan folow kamu syg :)

Qaseh Qhaleef said...

thnx acu . =) . mmg cik Qaseh rajin nak tekantekan kat blog acu tu . hihihiii . thnx acu sudi singgah sini .