Followers

Saturday, 9 July 2011

cik Qaseh nak kakak tak nak adek .

assalamualaikum . . salam sejahtera . . salam perpaduan . . dan salam satu Malaysia . .
wahhh ~ kemain panjang salamnye . . teringat zaman kegemilangan dalam latihan Khidmat Negara . . biasa nye . . sebelum berhujah or sebelum nak bentang kan apa apa kat semua . . akan ada salam macam ni sebagai pembuka bicara . . teringat pulek deyh . .

berdasar kan tajuk diatas . . cewaaahhh . . dah macam arahan soalan SPM dah . . okeyh . . nak cerita ni . .
" cik Qaseh nak kakak tak nak adek "

kenapa pulak ni cik Qaseh ?  . . tetiba nak kakak . . macam macam la cik Qaseh ni . . suara suara sumbang berkata begitu yurp . .

bermula begini . . cik Qaseh ni . . mak unggal sebenarnye . . faham tak apa tu mak unggal ? . . mak unggal tu equals to tunggal la . . commonly . . dekat rumah tok . . diorang suka sangat nak panggil cik Qaseh mak unggal . . because of . . cik Qaseh ni anak tunggal . .

okeyh . . ramai kawan kawan cik Qaseh yang tak tahu . . cik Qaseh ni anak tunggal . . bukan tak tahu la . . diorang tak percaya je . . sebab nye . . diorang tengok . . cik Qaseh relax je stay jauh jauh dari parents . . masa kem plkn lagi la diorang tak percaya . .

sebab mungkin pada diorang . . anak tunggal kan manja . . so . . mintak apa je dapat . . and mungkin diorang tak percaya . . yang cik Qaseh boleyh bertahan berjauhan dengan mummy selama 3 bulan . . yela . . kalau anak manja . . mesti la tak nak masuk kem tu bagai . . tak nak jauh jauh dengan family bagai . . tapi cik Qaseh tak . . lagi cik Qaseh nak ada la . . huhuuu~

then . . cik Qaseh belajar pulak jejauh dari rumah . . bukan rumah je . . negeri pulak tu . . jauh tu dari Johor Bahru merantau ke Kajang , Selangor ni haa . . then . . tak la selalu balik rumah @ kampung @ JB . . sebab . . saja . . nak biar mummy rindu kat cik Qaseh . . cik Qaseh pun rindu mummy jugak . . tapi sampai bila nak duduk bawah celah ketiak mummy tu . . tapi most cik Qaseh rindu is my puppy . .  =)

cik Qaseh seorang yang suka berdikari actually . . and mummy pun tak manjakan cik Qaseh sangat . .

okeyh . . bila kawan kawan tawu cik Qaseh ni anak tunggal . . mula lah diorang bertanya . .
cik Qaseh list kan ekh . . :
  1. kau tak bosan ke sorang je . . tak ada adek beradek ?
  2. kalau mak ayah kau kerja . . kau duduk sorang sorang la kat rumah ?
  3. kalau kau sorang sorang kat rumah . . kau buat ape je ?
  4. mak ayah kau tak nak anak lagi ke ? soalan famous
  5. kau tak nak adek ke ? soalan famous
ramai yang tanye cik Qaseh macam tu . . tengok la . . kadang kadang tu penat jugak la nak menjawab nye . . tapi yang paling famous soalan no 5 tu la . . so dengan tak sengaja nye . . cik Qaseh menjawab . . :

" . . aku tak nak adek tapi aku nak kakak . . sebab kalau adek . . jauh sangat beza umur tu . . and kalau adek tak ada la nak share apa apa kan . . tapi kalau kakak . . boleyh share macam macam . . baju ke . . bag ke . . share problems ke . . "

tapi cik Qaseh tak kesah pun ade adek ke tak ada adek ke kakak ke . . yang diorang ni kesah sangat . . hadoiii . . cik Qaseh selesa dengan macam ni . . dengan cara mummy train cik Qaseh . . tak macam anak tunggal pun . . sama je macam korang yang ada adek beradek ramai . .

cik Qaseh kene gosok baju sekolah sendiri . . cik Qaseh kene basuh kasut sekolah sendiri . . basuh baju . . basuh pinggan . . masak nasik . . kemas rumah . . tv kat ruang tamu . . tak ada nye tv kat dalam bilik . . tak ada nye katil queen size . . mintak ape ape kat mummy pun tetap tak kan dapat . . kalau nak sesuatu kene usaha sendiri . . tak ada nye handphone memahal dari mummy . . kalau nak beli sendiri . .

sama je life cik Qaseh as a anak tunggal dengan mereka yang tak tunggal . . tak mewah pun lifestyle cik Qaseh . . cukup beruntung la . . ada tempat tinggal . . makan minum pakai . . nak hidup mewah . . kena la usaha sendiri . . tu pesan mummy . . =)











p/s : berdikari tu penting . . jangan sesekali susah kan orang . . selagi mampu usaha . . usaha lah . . jangan cepat mengalah . . tolong diri sendiri dulu . . baru mintak bantuan orang kalau betul betul tak mampu . . bukan nak bodoh sombong . . cuma berdikari je . . prinsip cik Qaseh . .

2 comments:

GaRy™ said...

hehehe... memang susah kalau pompuan jadi anak tunggal... awek gary pun anak tunggal gak.. =)

Qaseh Qhaleef said...

encik gary : huhuu . . bila dah tunggal . . manje nye laen sikit . . banyak la ragam nye kan . . huhuhuu