Followers

Friday, 8 July 2011

citacita cik Qaseh bila umur 8 9 10 11 12 tahun

awcakk ! haaa . . baru nak mengepost entry untuk korang ni . . dari tadi duduk melayan kan facebook je . . kesian facebook . . di anak tiri kan . . sejak cik Qaseh mula berblogging ni . . nak buat macam mana . . facebook tu membosan kan . . balik balik orang yang sama . . balik balik cerita yang sama . . dengan stalker nye laen . . macam macam hal la . .

dah dah . .duduk diam diam yurp semua . . cik Qaseh nak cerita ni . .

ceritanya bermula . . korang masa kecik kecik . . mesti banyak sangat citacita yang korang nak jadi kan . . macam . . doctor la . . polis la . . ahli koperat la . . sama jugak dengan cik Qaseh . .

bila umur 8 tahun . . orang tanye nak jadi apa ? . . mostly cikgu la suke bertanya macam tu kan . . dengan makcik makcik segala makcik pun akan tanye macam tu . . so dengan spontaneously . . cik Qaseh jawab . . nak jadi doctor . .

ihsan dari pakcik google


bila cerita dengan mummy . . tanye dia . . "gaji doctor mahal tak mummy ? " mummy pun cakap la . . " mahal . . tapi kena cuci luka orang . . kene tengok darah . . kene check pungkoq orang " . . mummy cakap cam tu terus cik Qaseh tak nak jadi doctor tu . . pastu tanye lagi . . " doctor gigi mahal tak gaji die? . . mummy cakap . . "mahal la . . tapi kakak kena check mulut orang . . kalu mulut orang cina . . makan o'ok  pig tu " . . terus cik Qaseh buntu . . .

bila umur 9 tahun pulak . . cik Qaseh tanye mummy lagi . . "kerja ape yang gaji dia mahal mummy ? " . . dulu cik Qaseh suka melukis . . mewarna . . memang cantek la . . tapi tu zaman dulu je la . . sekarang hampeh . .  lepas tu mummy cakap . . " jadi la arkitek . . lukis pelan rummah . . besar taw gaji die . . tapi arkitek ni kebanyakan nye lelaki . . tak ape la . . nanti kakak boleyh jadi arkitek perempuan " . .

daripada pakcik google


so . . citacita untuk jadi arkitek tu sampai la cik Qaseh sekolah menengah . . tapi bila sekolah menengah pulak . . keputusan tak memberangsangkan . . so . . jadi je la apa yang termampu . .

tapi ada satu citacita . . citacita yang memang tak akan mungkin tercapai la kan . . nak tawu ke ? . . okeyh . . part ni fokus taw . . okeyh . .

dulu . . cik Qaseh bercitacita untuk jadi model . . nak cebur dunia modelling ni . . citacita ni dari kecik lagi . . dari umur cik Qaseh 6 tahun kot . . sampai la cik Qaseh umur 12 tahun . . memang nak sangat la jadi model kan . . mummy pun ada suport jugak . . pakcik pakcik yang baek hati pun ada support jugak . . ada yang siap nak tolong lagi . .

tapi . . yang tak best nye . . ada yang membantah . . iaitu . . mak long cik Qaseh . . memang tak syok la dengan die . . sampai kan kain dalam cik Qaseh pun die nak tentukan jugak . . mummy relax je . . mak long yang over over . . lately . . die pesan mummy . . " jangan buatkan baju raya de ketat ketat . . kang nampak susuk badan kang . . "

masa cik Qaseh cakap . . nak jadi model kan . . mak long cakap ape taw . . " haaa ! molek sangat la . . jadi model tu . . terdedah sana terdedah sini . . kan aurat tu . . belajar sekolah agame tinggi tinggi sampai darjah khas . . tapi tak bertudung . . terdedah sana sini . . lawa la tu . ."

kata mak long macam tu . . masa tu . . pak ngah cik Qaseh offer untuk jadi stewardess . . die cakap . . dah cukup syarat kot . . kalau nak boleyh la pakngah daftar kan . . tetibe je mak long bersuara bagai kan petir . .

so . . terbantut la citacita tu . . dan memang tak kan kot . . huhuuu~ tak pe la . .

teringin jugak nak jadi macam mereka :

hasil pakcik google

thanx pakcik google





p/s : menaip sambil berwebcam . . tu yang lambat je mengepost . . jual die kejap . . tadaaa ~ nanti cik Qaseh cerita lagi . .

sorry !

2 comments:

GaRy™ said...

model??... huih... gedabak sungguh cita2 tuh ok... hehehe~..
but, nothing impossible kan?..

Qaseh Qhaleef said...

encik gary : huhuu ~ zaman dedulu memang la . . kalau boleyh semua nak jadi ... huhuuu ... tp pe sala nye kn ... tuah masing2 kite tak tahu ...